Horváth Attila

Úton lenni – semmi. Útnak kéne lenni legalább.

Zsaru Magazin 1995

ÚJ NÉV EGY RÉGI HÁZ FALÁN  

Május 13-án, szombaton a fél világ ott ül majd a televízió képernyője előtt, hogy élő, egyenes adásban láthassa és hallhassa a 40. Eurovíziós dalfesztivál eseményeit. Minket, magyarokat, Szigeti Csaba képvisel, mégpedig Horváth Attila és Balázs Fecó kifejezetten erre az alkalomra írt szerzeményével, a lírai hangvételű “Új név egy régi ház falán” című dallal. Nekünk, magyar zsaruknak kiváltképpen izgalmas lesz az a szombati éjszaka: hogy, hogy nem, a Magyar Televízió csak az előadó utazását tudta finanszírozni, Malek Miklós karmesternek, Horváth Attilának és Balázs Fecónak országhatárokon átnyúló rendőrségi összefogással lapunk, a Zsaru magazin szerzett szállást és repülőjegyet. Így aztán sokszorosan érdekeltek vagyunk a sikeres szereplésben… Magyar előadó első ízben tavaly vehetett részt ezen a rangos könnyűzenei eseményen, s Bayer Friderika rögtön a negyedik helyet szerezte meg! És most?
Bízunk benne, hogy az Ír Nemzeti Gárda vendégházában kényelmesek az ágyak, és Malek Miklós frissen, kipihenten dirigálhatja a fesztivál nagyzenekarát. Ami a csaknem negyedszázada együtt alkotó szerzőpáros versenydalát illeti, a magunk részéről nyugodtak vagyunk. A kompozíció első hallásra ott marad az ember fülében, akárcsak a többi Balázs Fecó és Horváth Attila-szerzemény: mint a Homok a szélben, a Kevés voltam neked, a Kölykök a hátsó udvarból, a Csönd éve vagy az Évszakok…
Elutazás előtt természetesen megkérdeztük őket, milyen érzésekkel készülnek a nemzetközi megmérettetésre.

Ez a dal is ugyanolyan nehezen született, mint a többi – mondta az év szövegírója, Horváth Attila. – Akinek megmutattuk, annak tetszett, első hallásra mindenki megjegyezte a refrént. A többi az adott pillanatokon múlik. Elsők, de utolsók is lehetünk.

Úgy hiszem, akik szeretik a korábbi számainkat, azoknak ez a versenydal is tetszeni fog – mondta Balázs Fecó. A többi már a közönségen múlik.

Nem akármekkora felelősség a tavalyi magyar siker után felmenni a színpadra – mondta Szigeti Csaba, aki az 1992-ben megrendezett egri táncdal-fesztiválon tette le a névjegyét. – Horváth Attila ajánlott Balázs Fecónak, és ő beleegyezett, hogy én adjam elő a dalt. Szeretném, ha nem okoznék csalódást.
Nem marad más hátra, mint szombaton este odaülni a televízió képernyője elé, és nagyon, nagyon drukkolni. Rajtunk, magyar zsarukon biztosan nem fog múlni…

Fábián L. Gyula

Hozzászólok