Horváth Attila

Úton lenni – semmi. Útnak kéne lenni legalább.

Mai Nap 1995

Lett pénz!  

“Remélem, Friderika nem nyeri meg a dublini Eurovíziós Dalfesztivált, mert akkor jövőre nekünk kell megrendezni!” – mondta tavaly a Magyar Televízió egyik illetékese. Nos, Friderika akkor “csupán” a negyedik lett, bizonyítva, hogy a magyar könnyűzenének igenis helye van a nemzetközi palettán. S a legfontosabb, kivívta, hogy hazánk idén is indulhasson ezen a rangos versengésen. Horváth Attila “illetékes” szövegíróval erről beszélgettünk.  

Az év elején több szerzőgárdát is felkért a televízió szórakoztató osztálya, írjanak nótát az idei fesztiválra. A szakmai zsűri úgy döntött, hogy a Balázs FecóvaI közösen komponált dalunk képviselje hazánkat Dublinban. Azt is eldöntötték, hogy a fiatal, tehetséges Szigeti Csaba énekli majd a számot. A gondok csak ezután kezdődtek: a nevezésre, a közvetítésre nagy nehezen összekaparta a pénzt a tévé. Ám arra már nem telt, hogy az előadón kívül a szokásos – karmesterből, tolmácsból és szerzőkből álló – stáb is kiutazhasson. A szórakoztató osztály így is erején felül nyúlt a zsebébe. Amikor Horváth Ádám elnökhöz akartunk fordulni, hogy segítsen, már a titkárságán elakadtunk.

Mennyi pénzről volt szó?

Ötszázezer forintról, amely nevetséges összeg az ország külföldi megítélésénél. A fesztivált a fél világ élő adásban látja, s amíg a többi asztalnál sokfős delegációk drukkolnak, a magyar csapat helyén egyedül Csaba árválkodna, értetlenül, hiszen nem beszél angolul! Elég érdekesen zajlanának a zenekari és kamerapróbák, valamint a sajtótájékoztatók. Arról nem beszélve, Csa-bának komoly szemproblémája van, alig lát valamit.

Próbáltak máshonnan pénzt szerezni?

Az utóbbi hetekben csak ezzel foglalkoztunk. Az utolsó pillanatban a Zsaru Magazint és a Creation Vargas férfidivatáru céget sikerült megnyernünk.

Mi történt volna, ha netán nem jön össze a pénz?

Botrány. Az említett okok miatt szinte képtelenség, hogy az énekes egyedül utazzon Dublinba. Ha viszont visszalépünk a szerepléstől, akkor a szabályok szerint három évre megvonják tőlünk a részvételi lehetőséget, de szerencsére nem így történt, holnap utazik a stáb.  

sss

Hozzászólok