Horváth Attila

Úton lenni – semmi. Útnak kéne lenni legalább.

Zenészmagazin 1998

A szövegíró könyve  

A tavalyi év végén könyv és CD jelent meg, mindkettő Jég dupla whiskyvel címmel. De egyik sem Charlie-ról hanem a népszerű dal szövegírójáról szól. A kiadványok Horváth Attila huszonöt éves pályáját próbálják bemutatni.  

1972-ben, a Taurus kislemezén jelent meg először dalszövegem, a Szólíts meg vándor – mondja Horváth Attila, aki évekig vezette a ZM Szóklubját. – A negyedszázados évforduló adta a könyv és az album megjelenésének apropóját. Eleinte csak arra gondoltam, hogy jó lenne, ha végre szöveggyűjteményem jelenhetne meg, hiszen a nóták döntő része eddig nem volt olvasható nyomtatásban. Végül ebből kerekedett ki a két kiadvány.

A lemezen minden van: Korál, Piramis, Senator, Omen mellett Charlie, Cserháti Zsuzsa, azután Bojtorján, Kern András… Te választottad ki a dalokat?

Nem volt könnyű dolgom. Mert akár három CD-t is ki lehetett volna adni aszerint, hogy milyen szempontból válogatok. A legsikeresebb, a szakmailag legjobb, vagy a nekem legkedvesebb dalokból állókat. Kicsit kompromisszumos lett az album, de hát úgyis azokért a nótákért fáj a szívem, amik valamiért lemaradtak róla. Egyébként pedig messze nincs minden lemezen, mert a kiadói jogok tisztázatlansága miatt Marathon számot nem használhattunk.

A könyvben viszont szerepel minden dalszöveged. Mire gondoltál, miközben végigolvastad eddigi életművedet?

Amikor megkaptam a kész könyvet, már bele tudtam feledkezni a szövegekbe. Képes voltam személytelenül olvasni a nótákat, s bevallom, jó érzés volt. Ugyanakkor az is eszembe jutott így, pár év távlatából, hogy néhány szövegem egészen más sorsra juthatott volna, ha annak idején nagyobb figyelmet kap. Elsősorban néhány Omen és Marathon dalra gondolok. Amúgy nem szerepel a könyvben az összes szövegem. Volt, ami kimaradt, s csak most vettem észre. Különben sem lehetett teljes a gyűjtemény, mert néhány kivétellel csak a lemezen megjelent dalok szerepelnek benne.

Hogy teljes képet kapjon az olvasó: a dalszövegeket egy veled készült, hosszabb lélegzetű interjú (Hetesi Péter Páltól), valamint pályatársaid, barátaid megszólaltatása (Kiss Sándortól) egészíti ki. Tervezel valamiféle megmozdulást a könyv és a CD köré?

Gondoltam rá, de gyorsan elvetettem. Nagyon nem szeretném, ha úgy látszana, hogy saját magamat ünneplem, éljenzem, mert nem erről van szó. Most az út egyik pontján vagyok, s az évforduló alkalmat kínált arra, hogy visszanézzek, hogy összegyűjtsem az útjelző köveket, amiket magam mögött hagytam. De azért megyek tovább! Persze nagyon jó, hogy valamilyen módon összefoglalva, összegyűjtve felmutathatom: ez a huszonöt év megtörtént.
Egyébként érdekes végiggondolni, mekkora buli kerekedhetne abból, ha minden banda, amelyiknek szöveget írtam, együtt lépne fel… De hát ez aligha lehetséges. Annyi bizonyos, ha lenne is bármilyen megmozdulás, nem szeretném én kitalálni és megcsinálni. A könyv készítése során is igyekeztem a háttérbe húzódni. A dalszövegek felkutatása mellett mindössze annyi dolgom volt, hogy leüljek beszélgetni. Igaz, az ünneplés látszatát így sem tudtam teljesen elkerülni. Voltak kellemetlen érzéseim, amikor elolvastam barátaim mondatait. Csupa szuperlatívusz – mintha a nekrológkötetemet tartanám a kezemben…

Azt mondod: most tovább indulsz. Hová? Mit tervezel?

Balázs Fecó szólóalbumán, a Tunyogi Band debütáló lemezén és Deák Bill Gyula új anyagán dolgozom. S természetesen Charlie szövegeit is írom. Egyetlen kérdőjel van csak előttem, méghozzá a Piramis új lemezével kapcsolatban. Most, december végén még nem tudom, hogy újra együtt dolgozom-e a zenekarral.  

Maróthy György

Hozzászólok