Horváth Attila

Úton lenni – semmi. Útnak kéne lenni legalább.

Bort, Bluest, Békességet!

  1. Ha megérint a blues   (zene: Póka Egon)
  2. Falun volna jó   (Póka E.)
  3. Van, ami a szomjúságra   (Póka E.)
  4. Senkié és mindenkié   (Póka E.)
  5. Buta fiúk doktora   (Póka E.)
  6. Minden nem eladó  (Póka E.)
  7. Nem haragszom senkire  (Póka E.)
  8. Öreg Billy rock and roll bandája  (Póka E.)
  9. Bort, bluest, békességet!   (Póka E.)

A dalcímekre kattintva olvasható a szöveg. Ha egyben szeretné látni a lemez összes szövegét, akkor ide klikk.

Amikor híre jött, hogy a Király következő lemezének szövegeit nem Hobo írja, nyilvánvalóvá vált: megint dupla vagy semmit játszik Deák Bill Gyulával a sors. Ha a Póka Egon-Horváth Attila szerzőpáros sem képes olyan lemezt tető alá hozni, amellyel visszakapaszkodhat az NB I-ből a PNB-be, akkor roló. Marad a jó öreg Hosszúlábú asszony, a mindig tuti Kopaszkutya és a klasszikusok klasszikusa: messze még a hajnal, fél négy lesz tíz perc múlva…
Jelentem, semmi reluxa. Sőt… Hosszú évek után először megint a szuperlatívuszok konferálnak. A Bort, bluest, békességet lehetetlen kirobbantani a diszkmenemből. Úgy jó az egész, ahogy van. Tessék végigolvasni a borítót: a magyar roma pop-rock-jazz-blues bagázs színe-virága Babostól Lakatos Tónin át Szakcsiig. Ifj.Kaszás Péter és Borlai Gergő olyan jóízűeket csap a bőrökre, mintha Alexis Kornerhez jelentkeztek volna próbajátékra. Ifj. Tornóczky Ferenc (gitár) markánsan és kristálytisztán szólaltatja meg a hat húrt. Ezt a vaddisznó-túrásra hajazó, Jack Bruce-os basszusgitár-játékot még mindig Póka direktor műveli a legjobban a Kárpátok karéjában. A fúvóskórus röviden világszínvonalú (Schreck Ferenc – harsona, Csejtey Ákos – szaxofon, Fekete-Kovács Kornél – trombita). A keverés hibátlan. Szokás szerint Ottó Tivadart dicséri.
Horváth Attila a tőle megszokott, hovatovább elvárt hiperérzékenységgel fogott neki a munkának. A Nem haragszom senkire és a Bort, bluest, békességet lírája példa nélküli az 1900-as évek magyar rock and rolljában. De nagyon ott van a Buta fiúk doktora és a Falun volna jó, továbbá az Öreg Billy rock and roll bandája is.
A tutiságok tutisága a Radics hagyatékból végre tisztességes színvonalon lemezre mentett Zöld Csillag (nota bene: vigyázó szemetek Tornóczkyra vessétek!), és a Sztár zenekar örökbecsűje közszájon forgó örökbecsűje, a Baró roma csaj. Echte romabeat Chicago sounddal meglohintva. Szép mama, kit szültél a világra!
(Deák Bill Gyula: Bort, bluest, békességet!, Sony/Columbia, 1999)

Gőzerő Gregor Gépzenész

  1. laca:
    2008 April 18

    Ez az album szerintem a legjobb Bill kapitány eddigi lemezei közül.A hatvan csapást még csak most ízlelgetem,de eddig nagyon tuti.Ez ez igazi zene!

  2. Nemeth Attila:
    2008 November 10

    Hát ha van ennél jobb BLUES-ROCK lemez a világon én megeszem a kalapom. A zenészek nagyrészét (sajnos nem személyesen) ismerem. Gondolom aki jártas a ZENÉBEN, ugyan igy van vele. Amikor én meghallottam, (másolt cd-n) tudtam, hogy itt van valami. Nagyon van.!!! Már az elején éreztem, hogy itt nem HOBO irta a dalok szövegeit. A zene nagyon markáns, szerintem nagyitóval sem lehetne jobbat találni. A szövegek? Most mit mondjak? Ha valaki nem ismerné BILL-t csak hallgassa meg ezt az albumot. szerintem igazán személyes, őszinte és nagyon mély.
    Ez egy örök érvényű lemez, ha lesz valaha “hogyan legyünk jó zenészek és szövegirók” suli, akkor ez biztos tananyag lesz…

  3. Fulop:
    2009 February 22

    Ez egy Isteni lemez. Mindenik dal hibatlan! Egyszeruen leirhatatlanul jo!!!

Hozzászólok