Horváth Attila

Úton lenni – semmi. Útnak kéne lenni legalább.

Portréfilm

Ha volna két életem
Horváth Attila portréfilm az életműkoncert részleteivel
2012. augusztus 25.  m1, 22.45
Ismétlés másnap, m2 16.30.

Dal+szerzőMegjelent az Artisjus által indított ú, reprezentatívj magazin első száma. A nyomtatott kiadás kereskedelmi forgalomba nem kerül, az Artisjus ingyenesen terjeszti elsősorban szerzők, szakmai egyesületek számára.

Az online változat viszont korlátozás nélkül elérhető.
Kellemes olvasgatást! 

Marathon: Időgép – a toplista 4. helyén

Életműkoncert

Marathon koncert

 MARATHON KONCERT!
2012. március 7. – A38 hajó 

További információk a Marathon hivatalos facebook oldalán

Keresztes Ildikó új lemeze

A démon, aki bennem van címmel megjelent Keresztes ldi új albuma.
A zenék nagy többségét Björn Lodin svéd zeneszerző írta – a Hard zenekar énekese -, aki hangszerelőként, zenei rendezőként és hangmérnökként is az első pillanattól az utolsóig szívügyének tekintette, a lemezt. Rendkívül érdekes volt vele együtt dolgozni, mert más közegből érkezett, más zenei zenei kultúrát képviselve, számomra szokatlan munkamódszereket követve. Kellett némi idő ahhoz, hogy egymásra hangolódjunk. Egy-egy dalban két – hozzám képest mindenképpen – fiatal zeneszerzővel dolgozhattam együtt, akik pályafutását különböző kapcsolat okán ugyan, de szinte gyerekkoruktól kezdve figyelemmel kísértem. Dandó Zolika az egyik, aki tragikusan korán eltávozott édesapja – Dandó Péter – zeneszeretetét és tehetségét örökölve rengeteg munkával, zenei alázattal és megfelelő mennyiségű, hangsúlyos kocsmázással vált az egyik legjobb és legsokoldalúbb gitárossá, illetve tágabb értelemben igazi zenésszé. Nem csak a hangszerét, hanem a zenét érzi, látja és tudja.
Szűcs Norbert a másik, akivel tizenéves korában, egy rocktáborban találkoztam először. Gitárosként azonnal belopta magát a szívembe – persze a fülembe is -, azóta már ő is bőven kinőtte a tehetség kategóriáját, túllépte a hangszere korlátait olyannyira, hogy az idén ő kapta az Artisjus-díjat az év zeneszerzőjeként.
Ildivel lassan húsz éve kerülgetjük egymást, most végre összejött.
Hogy mennyire, azt persze a végeredmény mutatja meg, és a dalok hallgatói, a koncertek résztvevői fogják eldönteni.
A közönség.

2011. március 15. alkalmából

“A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE

HORVÁTH ATTILA

dalszövegírónak

nagy közönségsikernek örvendő dalok magával ragadó szövegeinek megírásáért,

sokirányú szövegírói tevékenységének elismeréseként

a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI

ÉRDEMREND LOVAKERESZTJE

KITÜNTETÉST ADOMÁNYOZOM

Kelt Budapesten, 2011. évi március hó 1. napján.”

Lovagkereszt Horváth Attila dalszövegírónak

Fonogram-díj

2011-ben az előző év legjobb lemezeinek megítélt Fonogram-díjat hard rock kategóriában a Mobilmánia Az út legyen veled című lemeze nyerte el.

Kívánj igazi ünnepet

(Som Lajos – Horváth Attila)

Som Lajos és Závodi János 100 év zene című albumáról.

(Balázs Fecó, Deák Bill Gyula, Gallai Péter, Pataki Attila, Rudán Joe, Takáts Tamás, Tunyogi Péter)

Az út legyen veled (2010)

Előkerült egy elveszett dal

Az oldal egyik aktív látogatója, Hajdú Szabolcs levélben fordult hozzám, és egy általa eddig nem ismert Bojtorján-dalról – amelynek a zenéjét is én szereztem – kért információt. Legjobb tudomásom szerint válaszoltam, hogy ilyen Bojtorján-dal nincs. Válaszul elküldött egy felvételt és egy lemezborító-képet. Pomázi Zoltán 2009-ben kiadott szólólemezéről van szó, ez több régi, közös dalunk mellett tartalmaz egy balladát, szerzőként pedig valóban az én nevem van feltűntetve. Meghallgattam, és mondhatom, igazi meglepetés volt.

Kicsit távolabbról kell kezdenem.

1978-80 között írtam néhány dalt, csak a magam szórakoztatására, ezek közül néhányat akusztikus gitárral eljátszottam, elénekeltem néhány kis klubban, valamint egy Piramis-turnén a zenekar koncertje előtt, aminek a végállomása az Ifi Park Nagy buli koncertje volt. Azután újból letettem a gitárt, ismét úgy döntöttem, hogy az én helyem nem a színpadon van. Azok a dalok pedig elfelejtődtek, elvesztek.

Viszont akkoriban kezdtünk együtt dolgozni a Bojtorjánnal, és mivel hasonló zenei világot, hasonló hangulatokat próbáltunk meghonosítani, nekik megmutattam ezeket a dalokat. Csak úgy, érdekességként.

Pomázi Zoli 2009-ben – hogyan emlékezett, hogyan őrizte meg, hogyan gondolta időszerűnek, nem tudom – ezen elfelejtett dalok egyikét énekelte lemezre. Nem is tudtam róla.

Ha meghallgatjátok, gondoljatok bele, hogy harminc évvel ezelőtt született, egy másik korban, egy másik rendszerben. Ha létezik bármiféle “áthallás” a mai közérzetünkre, helyzetünkre – az kizárólag véletlen lehet, másként nem merném magyarázni.

Szoríts most erősebben

Önnekrológ

Részlet a Stargarden hivatalos oldalának a pénteki Korál koncertről szóló beszámolójából:
” A koncert legszebb pillanata egyértelműen az volt, amikor Balázs Fecó a magyar rocktörténelem egykori csillagaira emlékezve, a két évvel ezelőtt elhunyt legendás dalszövegíró, Horváth Attila emlékére előadta a Maradj Velem című számot.”

Stargarden – Csillagok útján

Bejegyzés és kommentek a Facebook-on

Azért én még posztumusz dolgozom a második Mobilmánia albumon, tervezünk új lemezt az Omennel is, valamint Balázs Fecó jövőre esedékes 60. születésnapjára is új albummal készülünk.

Amíg éltem, nem dolgoztam ilyen tempóban, nyilván akkor még hátráltattak mindenféle földi nyűgök.

Mindenesetre kérem, hogy szép és gondolatgazdag megemlékezéseiteket írjátok ide, vagy a Vendégkönyvbe hozzászólásként.

Frissítés: az oldalon azóta már javították a cikket, de az eredeti mondat a kommentek közt idézve még most is olvasható.

Horváth Attila

Valakire emlékeznünk kell megint

Mert elment valaki, akivel összetartoztunk.

Torontáli István (1948-2010).

A hetvenes évek közepén ismertem meg őt, amikor Latzin Norbert – aki már régen nincs közöttünk – létrehozta a Marionett Rt zenekart. Toró volt az énekes, aki reszelős, fáradt, mégis energikus hangjával, énekmódjával azonnal levett a lábamról.

Az a zenekar nem volt hosszú életű, az okokat ma már hiába keresnénk.

Toró a világot kezdte járni, minden földrészen énekelt és gitározott, különböző zenekarok élén.

Azután hazajött, és nagyon sok dolgot kezdtünk együtt tervezgetni. Zenéket, dalokat, lemezeket – egy időben még arról is beszéltünk, hogy talán alapítunk majd együtt egy lemezkiadó céget, amelyben ő az ész lenne, én pedig az agy. Ö lenne a gazdasági, én pedig a művészeti vezető.

Ez sem jött össze, ahogy más sem.

1997-ben kaptam egy felkérést, hogy szövegíróként vállaljak el egy 100 Folk lemezt. Örömmel mondtam igent, mert régi barátokkal dolgozhattam együtt, akikkel korábban csak haveri kapcsolatban léteztünk, de közös munkánk még nem volt. Toró akkor már a zenekar tagja volt – az is maradt az utolsó pillanatig -, és mindketten örültünk, hogy valamit megvalósíthatunk a korábbi közös terveinkből. Jól éreztük magunkat, jó lemezt csináltunk, amire büszkék voltunk mindig, még ha ritkán találkoztunk is.

Most már csak egyszer fogunk majd – de akkor véglegesen.

Toró, nyugodj zenében!

Te is velünk leszel mindig.

Ismét új videók

Az Ajándék részleg Balázs Fecó és Korál videókkal bővült, valamint találtam egy Omen Bízd rám magam klipet is, bár nem a legjobb minőségben. Azért itt a helye.

Ajándék

Folyamatosan bővül az Ajándék menüpont tartalma. Sorra kerülnek fel új videók. Charlie, Mobilmánia, TRB koncertfelvételek mellett feltettem a 2005-ben rendezett Radics Béla Emlékkoncert, valamint az 1992-es, legendás Piramis koncertsorozat több részletét is. Hmarosan Balázs Fecó és Korál videók is jönnek.

Közben az egész video-rendszert át ellett alakítanom, mert több visszajelzés is érkezett, magam is észleltem, hogy már-már kínos lassúsággal indulnak el a filmek. Most már – remélem – minden rendben van.

Kellemes nézelődést és zenehallgatást mindenkinek, aki megtisztel a látogatásával.

Emberi szóval

(Kósa Zsolt – Bajzát Ferenc – Horváth Attila)

Egy valamikor a hetvenes évek elején írt, tudomásom szerint soha be nem mutatott, azóta elveszettnek hitt dal szövege került elő Béla hagyatékából. Egyetlen dolog biztos, hogy a Taurus idejében készült, de még azt sem sikerült kiderítenünk, ki volt az eredeti zeneszerző. A Team Rock Band tagjai azzal a kéréssel fordultak hozzám, engedélyezzem, hogy új zenét írjanak a régi sorokhoz. Természetesen örömmel járultam hozzá, hogy megszülessen egy vadonatúj régi dal.

Emberi szóval

Még újabb régiségek

Ismét bányásztam kicsit a régiségek között, és feltettem a szövegek mellé az összes Bojtorján felvételt. A szokásos módon, ismerkedés céljából. Természetesen jogi okai vannak, hogy nem a teljes dalokat, és nem letölthető formában teszem közkinccsé. Ez olyan alapelv, amelytől csak nagyon ritkán térhetek el,  vagy a jogtulajdonosok beleegyezésével, vagy olyan esetekben, amikor a felvételek már más legális forrásokból is elérhetők a neten.

Vannak azonban más nézőpontból megközelíthető történetek is. Például, ha valamilyen jótékonysági célból írunk dalokat, készítünk azokból felvételeket, illetve hozunk létre produkciókat. Amelyeknél egyetlen alkotó, közreműködő, résztvevő sem üzleti megfontolásból áll bizonyos ügyek mellé, hanem azért, mert a figyelemfelkeltés, a segítés a cél. Ilyen volt például a Balázs Fecóval közösen az Aranyág Alapítvány számára írt Ártatlan világ című dal. Fecó mellett Auth Csilla, Charlie, Keresztes Ildikó, Novák Péter, Roy, Somló Tamás, Szekeres Adrienn, Szolnoki Péter, Tátrai Tibor, Tunyogi Orsi és Vikidál Gyula érezte fontos és közös ügyünknek a beteg, vagy más okból hátrányos helyzetben lévő gyerekeknek nyújtható segítséget. Hallgassátok nem a dalnak, hanem a gyerekeknek szóló odafigyeléssel és szeretettel

Mindegyikük törékeny csoda.

Vendégkönyv

Sok jelzést kaptam, hogy a Vendégkönyv nem hajlandó fogadni a beírásokat. Próbáltam megkeresni a hiba okát. Kiderült, hogy a kéretlen – erőszakos, reklámokkal bombázó – levelek kiszűrésére hivatott segédprogram gondolt egyet, és átvette az irányítást. Elkezdett igazi diktátorként viselkedni. Úgy döntött, hogy a klub zártkörű, majd ő eldönti, kit enged be, kit nem.

Leváltottam.

Remélem, az utódja úgy működik, ahogy kell.

Írjatok – Amit nem mondhattam el menüpont -. lássuk, mire megyünk együtt.

Összetartozunk

2002 tavaszán szerveztem egy közös éneklést, amely során ez a felvétel készült. Hogy miért, azt akkor így foglaltam össze:

Különbözőképpen gondolkodunk, különféle érdekekért állunk ki nap, mint nap, különböző módon látjuk a világot. Most sem próbálunk úgy tenni, mintha nem lennének jelen közöttünk is azok az ellentétek, amelyek az egész társadalomban. Nem próbáljuk eljátszani, hogy naivan nem vesszük tudomásul a létező különbözőségeket. Mutatni szeretnénk viszont azt, hogy mindezek ismeretében, tudatában, adott esetben tiszteletben tartásával, képesek vagyunk egymás mellett létezni, dolgozni. Mert nem lehet másképp.

Félek, ma időszerűbb, mint akkor volt.

(Pomázi Zoltán – Vörös Andor – Horváth Attila)

A videofelvételt Dusán Sztevanovity készítette.
Itt is, most is köszönöm.

A szöveg itt olvasható

Közreműködött: Abebe Dániel, Balázs Ferenc, Bayer Friderika, Benkő László, Bódy László Cipő, Bródy János, Charlie, D. Nagy Lajos, Deák Bill Gyula, Delhusa Gjon, Eszményi Viktória, Földes László Hobo, Gerendás Péter, Gidófalvy Attila, Heilig Gábor, Katinka és Zsuzsi (Romantic), Keresztes Ildikó, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Malek Andrea, Orbán József, Pataki Attila, Pomázi Zoltán, Roy, Szulák Andrea, Török Ádám, Tunyogi Péter, Varga Miklós, Vámos Zsolt, Wolf Katalin, Wolf Péter, Zalatnay Sarolta, Závodi János, Zeffer András, Zorán.

Új régiségek: Senator és Varga Miklós

Egy kis időutazásra hívok mindenkit, aki szeret régi zenék között vándorolni.
Két lemez a nyolcvanas évek második feléből.
Az egyikre ma már csak kevesen emlékeznek, a másikra pedig senki – mert az meg sem jelent soha.
Akinek van kedve, felidézheti a
Senator lemezét (1985), és megismerkedhet a kiadatlan Varga Miklós album (1988) dalaival. 
Azt hiszem, ezek máshol nem elérhető ritkaságok.
Rajtuk van egy érdekes, alakulóban lévő kor lenyomata.
Kellemes hallgatást…